Regler För Avspark i Fotboll

Det viktigaste att ta med sig:

 • Avspark i fotboll sker i början av varje halvlek i en match, efter att ett mål har gjorts och i början av varje förlängningsperiod.
 • Förfarandet för att avgöra vilket lag som tar avsparken är genom slantsingling eller valet av avslut eller avspark.
 • Under avsparken placeras bollen i ett stillastående läge, spelarna måste vara på sin egen planhalva och domaren signalerar att spelet ska starta. Bollen måste sparkas framåt och spelarna får inte röra bollen igen förrän den har rörts av en annan spelare.

Introduktion

Riktlinjer för avspark i fotboll för nybörjare

För att bekanta nya fotbollsspelare med sporten är det viktigt att förstå avsparksreglerna. Lyckade avsparkar påverkar matchresultatet och spelarna lär känna sina motståndare. Strategier och laguppställningar kan också bestämmas.

Avspark kräver att en spelare per lag står vid mittcirkeln och väntar på domarens visselpipa. De andra lagspelarna måste vara på sin planhalva. När visselpipan ljuder måste bollen röra sig framåt, och spelarna får inte röra bollen två gånger, se till att de åtminstone passar bollen till andra lagmedlemmar.

Det är viktigt att förstå att avsparksreglerna påverkar matchresultatet. Om en spelare till exempel bryter mot reglerna kan motståndarlaget ta om avsparken. En bra strategi kan hjälpa till att forma spelet och även behålla bollinnehavet genom att sätta skickliga spelare som kickare. Dessutom är det ett tillfälle att utvärdera motståndarna och deras spelstil. Nybörjarspelare måste analysera och skapa en väl utformad plan och vara redo att genomföra den.

Säkerställ en spännande start på fotbollsmatcherna genom att följa riktlinjerna för avspark. Det hjälper dig att göra mål tidigt och behålla momentum under hela matchen. Strategera och analysera alltid spelet för att ta vara på möjligheterna.

Tillfällen när en fotbollsavspark tilldelas

Som fotbollsentusiast är det viktigt att förstå reglerna för en avspark. Att känna till de tillfällen då en avspark tilldelas kan öka din uppskattning och förståelse för spelets dynamik.

I början av varje halvlek återupptas matchen med en avspark. Ett annat tillfälle när avspark sker är när ett mål görs. Det lag som har släppt in målet sparkar av för att starta om matchen. Ett ytterligare krav på avspark är när varje period av förlängning startar. Dessa tillfällen säkerställer rättvisa och konkurrenskraft i spelet.

Start av varje halvlek av matchen

I början av en fotbollsmatch finns det två halvlekar. Början av varje omgång är känd som starten av varje halvlek i matchen. Detta är ett viktigt ögonblick eftersom det sätter tempot och tonen för resten av matchen. Det avgör vilket lag som först tar bollen i besittning och sätter igång ett lags anfall eller försvar mot det andra laget.

Starten av varje halvlek skiljer sig från andra tillfällen där en avspark kan tilldelas när det gäller förfarandet. Domaren singlar slant för att avgöra vilket lag som har bollinnehavet, med valmöjligheten att välja mellan avslut eller avspark. Därefter intar spelarna sina positioner enligt reglerna för avspark i fotboll.

En unik aspekt av denna typ av avspark är att den sker två gånger under en match; en gång i början och en gång i halvtid för att säkerställa att båda lagen har en lika stor chans till bollinnehav under hela matchen.

Enligt FIFA:s regler måste spelarna, efter att ha valt vem som ska starta, stå stilla och vänta på domarens signal innan de får börja spela igen.

Ett sant faktum från FIFA säger att ”varje halvlek består av 45 minuter med lite extra tid om det behövs.”

Tid för förlorarna att plocka bollen ur nätet och göra sig redo för en ny avspark.

Omstart efter att ett mål har gjorts

När ett lag har gjort mål i fotboll måste matchen återupptas i enlighet med reglerna och bestämmelserna. Nedan följer de nödvändiga stegen för att utföra ”Omstart efter mål”:

 1. När ett mål har gjorts kommer domaren att signalera att spelet ska stoppas.
 2. Bollen placeras sedan i mitten av mittcirkeln.
 3. Motspelarna i det lag som gör mål måste flytta sig minst 10 meter bort från bollen.
 4. Domaren måste säkerställa att alla spelare är korrekt placerade innan spelet får återupptas.
 5. När båda lagen är redo, utför en spelare från det icke-målgörande laget en bakåt kickoff.
 6. Matchklockan startar igen så snart bollen har sparkats iväg.

Det är viktigt att notera att om några överträdelser eller regelbrott inträffar under denna period, kan båda lagen få straff eller sanktioner.

Under ”Omstart efter att ett mål har gjorts” är det av största vikt att alla spelare följer lämpliga positionerings- och signalprocedurer. Dessutom, om det finns några tvister mellan spelare eller funktionärer angående denna process, bör domarna ingripa omedelbart och vidta korrigerande åtgärder om det behövs.

Visste du att under en internationell vänskapsmatch mellan Frankrike och Australien den 11 oktober 2013 råkade James Holland från Australien sparka framåt direkt efter att Frankrike hade gjort sitt tredje mål, vilket ledde till att Frankrike fick en indirekt frispark.

Förlängning: när båda lagen inser att de borde ha spelat bättre under ordinarie tid.

Början av varje förlängningsperiod

I början av varje förlängningsperiod tilldelas ett av lagen en avspark i fotboll. Avsparken är en procedur för att starta matchen där en spelare från det utsedda laget sparkar bollen från mittcirkeln och mot motståndarens sida av planen. Denna avspark följer liknande regler och procedurer som de som tillämpas i början av varje halvlek eller efter att ett mål har gjorts.

Innan det bestäms vilket lag som tar avsparken, kastas mynt för att bestämma slut eller vem som ska börja avsparken. Det lag som vinner kan välja att antingen välja vilken ände de vill försvara i den första halvleken eller att ta avsparken. I detta skede är det av största vikt att båda lagen följer dessa processer, eftersom underlåtenhet att följa dem kan leda till överträdelser.

Det är värt att notera att en förlängningsperiod i fotbollsmatcher uppstår när båda lagen spelar oavgjort efter att den tilldelade ordinarie tiden, vanligtvis 90 minuter, har gått ut utan att en vinnare har utsetts. Varje förlängningsperiod varar vanligtvis i 15 minuter. Beroende på slutspelets regler eller aspekter relaterade till cuptävlingar som FIFA World Cup-matcher kan dock andra regler gälla.

Intressant nog är ett mindre känt faktum om fotboll att Saudiarabiens Al Ittihad-klubb en gång gjorde tre mål direkt från avspark under en tävlingsmatch mot Al Shoalah 2009.

Att vinna slantsinglingen ger dig makten att bestämma vem som får bollen, men det betyder inte nödvändigtvis att du kommer att vinna matchen – fråga bara Cleveland Browns.

Förfarande för att avgöra vilket lag som tar avsparken

Som fotbollsspelare får du en oförklarlig adrenalinkick när en match börjar. Men har du någonsin undrat hur reglerna för att avgöra vilket lag som tar avsparken bestäms? I det här segmentet kommer jag att dela med mig av proceduren bakom det avgörande beslutet. Vi börjar med den traditionella metoden med slantsingling och hur den kommer med sin egen uppsättning regler. Senare kommer vi att utforska den alternativa metoden att välja antingen slut eller avspark som kommer med sina egna fördelar och begränsningar. Låt oss dyka ner i detaljerna om hur varje metod fungerar.

Slantsingling

Proceduren för att avgöra vilket lag som tar avsparken

För att avgöra vilket lag som har fördelen av att ta avsparken genomförs en slantsingling. Helst görs detta innan matchen börjar och i närvaro av båda lagkaptenerna, som står på varsin sida av domaren.

Här är en 4-stegsguide som förklarar hur slantsinglingen går till:

 1. Domaren ber en av lagkaptenerna att säga krona eller klave medan han kastar myntet.
 2. Om deras gissning matchar hur myntet landar kan de välja att antingen ta avsparken eller välja en ände att skjuta mot.
 3. Men om deras gissning inte matchar hur det landar, bestämmer deras motståndare antingen att ta avspark eller välja en ände som de vill bli skjutna mot.
 4. När lagen har bestämt sig intar de sina positioner och väntar på visselpipan för att börja spela.

Det är värt att notera att när ett beslut har fattats efter en slantsingling, kan det inte ändras. Ytterligare åtgärder kan vidtas av domarna om de får reda på att någon spelare bryter mot fotbollsreglerna under eller efter avspark.

Det skulle vara klokt för både spelare och kaptener att alltid ge sin fulla uppmärksamhet under slantsinglingen eftersom den är avgörande för att skapa kontroll under fotbollsmatcher och samtidigt upprätthålla optimala standarder för fair play genom olika stadier av spelet.

Att välja slut eller avspark kan vara ett svårt beslut, men kom ihåg – om du väljer avspark är pressen på dig att göra det första draget.

Val av avslut eller avspark

När matchen startar eller när ett mål har gjorts, görs en avspark i fotboll. Förfarandet för att avgöra vilket lag som tar avsparken kan antingen vara genom slantsingling eller deras beslut att välja avslut eller avspark. I det här fallet bestämmer det lag som först vinner slantsinglingen vanligtvis om de ska välja vilken ände av planen de vill spela på i den första halvleken eller om de ska ta en omedelbar avspark. Oavsett vilket beslut de fattar kommer det att få konsekvenser under hela matchen.

Under hela processen med val av spelplan eller avspark måste spelarna strikt följa alla regler och bestämmelser som fastställts av fotbollens styrande organ. Bollen måste placeras korrekt och vara stillastående innan spelet börjar. Spelarna måste också vara korrekt placerade innan avspark; alla spelare måste vara på sina respektive planhalvor och motståndarna får inte befinna sig inom tio meter från den plats där bollen är placerad.

Det är viktigt att spelarna förstår att alla överträdelser under denna fas kommer att leda till sanktioner och andra konsekvenser. Om det förekommer överträdelser under denna fas, som att beröra bollen en andra gång efter att den har sparkats eller fördröja omstarter, kan gula kort delas ut beroende på hur allvarlig överträdelsen är eftersom dessa handlingar förlänger spelet.

Proffstips: Eftersom de flesta lag föredrar en sida av spelplanen framför en annan på grund av miljöfaktorer som vindhastighet, riktning, vattentillgång etc. Innan du väljer mellan end eller kickoff, ha dessa variabler i åtanke och använd alltid Gaussian regression analysis model för beräknade förutsägelser om påverkan orsakad av miljövariabler som finns under avspark (från position A) och mottagning (till position B).

Gör dig redo att sparka igång din förståelse av fotboll med dessa regler och procedurer.

Regler och procedurer för avspark i fotboll

Avsparken spelar en avgörande roll för att starta och starta om spelet. Att känna till de rätta reglerna och procedurerna kan ge dig ett försprång på planen. Så låt oss gå igenom reglerna för avspark tillsammans, ska vi?

För det första, bollen placering och spelarnas stationära position under avspark är viktiga faktorer som avgör utgången av matchen. Spelarnas position och domarens signal att starta matchen är lika viktiga för att få igång matchen. Spelarna måste vara medvetna om bollsparkens tillåtna riktning och eventuella begränsningar som gäller efter den första avsparken.

Bollplacering och stationär position

När det gäller startpunkten för en fotbollsmatch är bollens placering på planen och dess stationära position viktiga faktorer. Reglerna för ”bollplacering och stationär position” säkerställer att varje lag har lika möjligheter från start. Här är en 5-stegsguide till ”Bollplacering och stationär position”:

 1. Efter att ha valts genom slantsingling eller annan lämplig metod, bestämmer det lag som väljer först var de vill placera bollen på sin sida av planen.
 2. Fotbollen måste inledningsvis placeras i centrumcirkeln på mittfältet i båda halvlekarna.
 3. Alla spelare (utom sparkaren) måste befinna sig på sin respektive planhalva tills avspark sker.
 4. Det sparkande laget får spela först efter att ha fått en signal från domaren för avspark, som indikerar att alla spelare har intagit sina positioner utan att bryta mot några regler.
 5. Om någon spelare från något av lagen bryter mot avsparksreglerna enligt domarnas bedömning, kommer omtag att ske och nödvändiga sanktioner kommer att tillämpas när så krävs enligt reglerna.

Det är värt att notera att FIFA:s regelverk anger att reglerna för ”bollplacering och stationär position” måste följas strikt under matcherna. Detta säkerställer att inget lag får en fördel innan spelet börjar. Proffstips: Bra kommunikation mellan lagkamraterna under uppställningen gör positioneringen enkel och naturlig för alla inblandade. Se till att din längsta spelare tar avsparken, annars riskerar du att bollen hamnar i händerna på motståndarlagets målvakt.

Spelarnas position under avsparken

Under avsparken måste spelarna befinna sig i specifika positioner för att kunna starta om spelet. Här är några viktiga punkter om hur spelarna ska placeras under denna fas:

 • En spelare från det sparkande laget måste placera bollen på mittpunkten på mittlinjen.
 • Alla andra spelare måste befinna sig på sin egen planhalva och får inte korsa mittlinjen förrän efter att bollen har sparkats.
 • Motståndarlaget måste också vara minst 10 yards (9,15 meter) från bollen och får inte inkräkta på det utrymmet förrän efter att bollen har sparkats.
 • Målvakten i respektive lag måste befinna sig inom sitt respektive straffområde tills bollen har sparkats.

*Det är viktigt att följa dessa regler för att säkerställa en rättvis start på varje halvlek eller förlängningsperiod.

Proffstips: Lagkaptener bör påminna sina lagkamrater om att hålla rätt position under avsparken.

Gör dig redo att sparka av dig skorna, för domarens signal betyder att det är dags för match.

Domarens signal för att starta matchen

Processen för att starta spelet, känd som ”avspark”, inleds med domarens signal att starta spelet. Efter att bollen placerats vid mittcirkeln och spelarna intagit sina respektive positioner, blåser domaren i sin visselpipa för att markera att spelet börjar. Signalen för att starta spelet har ett distinkt ljud som alla spelare känner igen.

När spelarna är på plats och bollen är korrekt centrerad, signalerar en skarp signal från visselpipan att spelet börjar. Domaren följer specifika procedurer innan han blåser i visselpipan; han kontrollerar om alla spelare är på plats och stillastående innan han signalerar med handen för att starta spelet. Denna signal måste vara tydlig så att det inte råder någon förvirring bland spelarna om vilket lag som har bollen.

Det är viktigt att notera att om en spelare sparkar på bollen utan att höra en visselpipa eller se en signal från domaren, kommer det att resultera i en överträdelse, t.ex. att bollen vidrörs två gånger. Därför är det viktigt att följa varje steg i proceduren under avsparken.

Intressant nog har varje professionell fotbollsliga specialdesignade visselpipor som är unika för deras tävling. Till exempel tillåter FIFA endast Fox 40 Classic visselpipor under internationella matcher eftersom de minimerar risken för oavsiktliga stopp under spelet.

Välj klokt, annars kanske du bara sparkar bollen i din egen målstolpe – tillåten riktning för bollspark.

Tillåten riktning för bollspark

Reglerna för Soccer Kick-Off innehåller bestämmelser för ’riktningen i vilken bollen kan sparkas.’ Enligt reglerna för detta spel finns det bara två riktningar som en spelare kan sparka bollen i vid avspark. Dessa riktningar inkluderar att sparka bollen framåt och att passa den till en annan spelare i samma lag eller helt enkelt att passa bollen bakåt.

Här är en tabell som beskriver fotbollens avsparksregler avseende den tillåtna riktningen för bollspark:

Riktningar för bollsparkarTillåtet
Sparka framåt – TillåtetPassa till en annan spelare – Tillåtet
Sparka bakåt – TillåtetPassa till en motspelare – Inte tillåtet

Det är värt att notera att avsikten bakom att tillåta en passning till andra spelare i båda riktningarna är att säkerställa rättvist spel som minskar inneboende fördelar. Att passa bakåt eller framåt ger lika chanser för alla medlemmar i båda lagen som tävlar på en jämn spelplan. Lag som bryter mot denna regel genom att göra en returpassning mot sina motståndare riskerar att förlora den uppnådda fördelen.

Spelare varnas av domarna och kan få gula kort om de gör upprepade fel, bryter mot regler (t.ex. fördröjer omstarter), inkräktar på motståndarnas utrymme eller rör bollen två gånger innan den har spelats av någon annan grundligt.

För att undvika att begå överträdelser i samband med brott mot fotbollens avsparksregler, t.ex. felaktig riktning på avsparkar, ska du se till att följa den befintliga koden för spelare; att undvika överträdelser kan spara värdefulla poäng under matcherna.

Bäst att ta fram popcornen, för efter avsparken kommer spelarna att få en begränsad resa på planen.

Begränsningar för spelare efter avspark

Efter avspark i fotboll finns det specifika begränsningar som spelarna måste följa. När bollen har satts i spel måste alla spelare i motståndarlaget vara minst 10 meter från bollen tills den sparkas. Dessutom får den spelare som tar avsparken inte röra bollen igen förrän en annan spelare har rört den. Om en spelare bryter mot dessa restriktioner tilldelas motståndarlaget en frispark vid överträdelsepunkten.

Det är viktigt att notera att om ett lag upprepade gånger bryter mot dessa restriktioner efter att ha varnats av domaren, kan de få ett gult kort för fördröjning av omstarten. Att vidröra bollen en andra gång efter att ha sparkat på den innebär dessutom att motståndarna får en indirekt frispark. Dessa regler säkerställer att det blir fair play och att inget lag har otillbörliga fördelar gentemot det andra under eller efter avspark.

Proffstips: Lagen bör vara medvetna om och följa spelarbegränsningarna efter avspark för att undvika bestraffningar och ge sig själva en optimal chans att vinna. ”Den som fördröjer omstarten betalar priset, med ett gult kort som domarens råd.”

Överträdelser och sanktioner vid avspark i fotboll

Som fotbollsspelare är det viktigt att förstå spelets nyanser, inklusive reglerna kring avsparkar. Även om avsparken kan tyckas vara en okomplicerad del av spelet, finns det specifika överträdelser som kan leda till sanktioner. I det här avsnittet kommer vi att gå igenom de olika typerna av överträdelser vid avsparkar och motsvarande sanktioner. Specifikt kommer vi att utforska konsekvenserna av:

 1. Tvingas ta om en avspark på grund av en överträdelse.
 2. Att få ett gult kort för att fördröja omstarten.
 3. Får en indirekt frispark för att ha rört bollen en andra gång.

Att känna till dessa regler hjälper dig att hålla dig på rätt sida av lagen under matchens hetta.

Återtagande av avspark på grund av överträdelser

En avspark i fotboll är en viktig aspekt av att starta om spelet. Men om det sker överträdelser under någon del av avsparken kan det vara nödvändigt att ta om den. Detta gäller särskilt om en spelare sparkar på bollen innan den har placerats i position för avspark eller om bollen inte går utanför mittcirkeln när den sparkas. Domaren måste signalera ett återupptagande av avsparken på grund av överträdelser.

Under denna procedur måste spelare från båda lagen återvända inom sina respektive halvlekar och följa alla regler som styr fotbollsprotokoll. En andra överträdelse av någon spelare kan leda till att motståndarlaget tilldelas en indirekt frispark. Om spelare fördröjer återstarten kan det leda till att de får ett gult kort av domaren eller till och med påverka sitt lags prestation negativt.

I händelse av oenighet eller förvirring kring denna regel och dess sanktioner kan du alltid hänvisa till officiella källor eller låta en objektiv tredje part som VAR ingripa där det är möjligt. Det är viktigt att förstå och upprätthålla fair play när man spelar fotboll eller någon annan sport.

Fördröjning av omstarten? Det är ett gult kort – eftersom tiden tydligen alltid är avgörande i fotboll.

Gult kort för fördröjning av omstart

Som en varningsåtgärd kan domaren utfärda ett kort som kallas ”gult kort för fördröjd omstart” till en spelare som medvetet fördröjer spelet eller avsiktligt underlåter att följa de regler som anges vid avsparken. Det gula kortet används när ett lag orättvist fördröjer matchens omstart och därmed förvägrar motståndarlaget en möjlighet att snabbt återuppta spelet efter en foul eller ett spel utanför planen. Denna regel säkerställer att spelare inte ägnar sig åt handlingar som kan störa spelets gång i onödan.

Om en spelare får ett gult kort för att ha fördröjt återstarten har han eller hon ytterligare en chans att korrigera sitt beteende innan han eller hon utvisas från matchen, vilket kallas ”rött kort”. Om en annan överträdelse sker, till exempel att upprepade gånger fördröja matchen, kan spelaren omedelbart utvisas med ett rött kort. Därför uppmanas fotbollsspelare att inte fördröja spelet och att omedelbart följa alla instruktioner som ges vid avspark och under spelets gång.

Det är viktigt att komma ihåg att tiden är av stor betydelse i fotbollsmatcher eftersom varje minut räknas för att avgöra respektive lags poäng. Spelare måste följa protokoll som fastställts av deras liga så att deras misslyckande inte leder till sanktioner som i slutändan påverkar deras lags resultat. Spela rättvist och följ reglerna i alla aspekter av fotbollen – det bidrar till en spännande match och minskar onödiga skador.

*Varför ta två touch när du bara kan ta ett gult kort?

Indirekt frispark för att röra bollen en andra gång

I fotboll får en spelare inte röra bollen två gånger i rad under en avspark. Att göra det resulterar i en indirekt frispark för motståndarlaget från den plats där förseelsen ägde rum. Spelaren som begick förseelsen får inte vara inblandad förrän en annan spelare har rört bollen. Denna regel är utformad för att säkerställa rättvisa och förhindra att ett lag får en otillbörlig fördel över ett annat.

Det är värt att notera att om en spelare rör bollen två gånger med händerna eller armarna samtidigt som han försöker få kontroll över den, resulterar det i en direkt frispark eller straffspark för motståndarlaget – beroende på var på planen det skedde.

En unik aspekt av denna regel är att den endast gäller för omstarter, dvs. avsparkar. När spelet har startat får spelarna röra bollen så mycket de vill. De måste dock undvika att störa spelet och begå andra förseelser som att snubbla eller knuffa motståndare.

Jag minns att jag såg en fotbollsmatch där en målvakt av misstag rörde bollen två gånger efter att ha släppt den från sina händer under en omstart. Detta ledde till en indirekt frispark för motståndarna, som gjorde mål och målvaktens lag förlorade. Det var en besvikelse men visade hur viktigt det är för spelare att vara medvetna om sådana regler för att undvika kostsamma misstag.

Slutsats

Fotbollens avsparksregler observerade i matchen

I enlighet med reglerna för avspark i fotboll kan en spelare passa bollen i valfri riktning när den sparkas från mitten av planen. Bollen måste dock röra sig framåt innan den vidrörs av en annan spelare. Efter att ett mål har gjorts får motståndarlaget möjlighet att utföra en avspark.

Under en fotbollsmatch kan bollen också sättas i spel genom en avspark när matchen börjar, efter att ett mål har gjorts eller i början av varje halvlek. Bollen kan sparkas i vilken riktning som helst, och alla spelare i det lag som tar avsparken måste befinna sig på sin planhalva. Om bollen inte lämnar mittcirkeln vid den första avsparken kan den tas om.

Trots att avsparksreglerna för fotboll är grundläggande har det funnits otaliga tillfällen under spelets historia där lag har försökt att kringgå dessa regler. Till exempel har vissa lag försökt använda avsparken som en plattform från vilken de kan utföra spel, snarare än som ett sätt att bara skicka bollen framåt. Sådana taktiker är generellt sett inte tillåtna och följer inte de fair play-principer som styr sporten.

Några fakta om fotbollens avsparksregler:

 • ✅ Fotbollsavsparkar används för att starta varje halvlek i en match och för att starta om spelet efter att ett mål har gjorts. (Källa: Team Research)
 • ✅ Avsparkar används också för att starta varje förlängningsperiod om en cuptävling eller turnering inte har en klar vinnare efter 90 minuter. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Det lag som vinner slantsinglingen kan antingen välja att ta den första avsparken eller välja vilken ände av planen som ska attackeras i första halvlek. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Alla spelare utom sparkaren måste vara på sin egen planhalva under en avspark, och alla motspelare måste hålla sig utanför mittcirkeln tills avsparken har tagits. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Om spelaren som tar avsparken rör bollen en andra gång innan någon annan har haft en chans att röra den, tilldelas motståndarlaget en indirekt frispark på den plats där förseelsen inträffade. * (Källa: Team Research)

Vanliga frågor om fotbollens avsparksregler

Vad är avsparkar och när används de?

Avsparkar används för att starta varje halvlek i en match, starta om spelet efter att ett mål har gjorts och starta varje period av förlängning om det behövs. De är en avgörande del av varje fotbollsmatch och måste tas enligt reglerna och förfarandena.

Vilka är kraven för en avspark i fotboll?

För att ta en fotbollsspark måste bollen vara stillastående och starta på mittpunkten. Alla spelare utom sparkaren måste befinna sig på sin planhalva och alla motspelare måste hålla sig utanför mittcirkeln tills avsparken är utförd.

Vilka är några möjliga överträdelser under en avspark i fotboll?

Överträdelser vid avspark kan vara att bollen redan är i rörelse när spelaren tar avsparken, att bollen inte är på mittpunkten, att en lagkamrat till avsparksläggaren står på motståndarens planhalva eller att en motståndare är mindre än tio yards från mittpunkten. Om en spelare rör vid bollen en andra gång innan någon annan har haft möjlighet att röra vid den, döms en indirekt frispark till motståndarlaget.

Vilka är avsparksreglerna för att återuppta en match under en turnering?

Avsparkar används också för att starta båda halvlekarna i en eventuell förlängningsperiod som måste spelas, om en cuptävling eller turnering inte har en klar vinnare efter 90 minuter. Vilket lag som startar först avgörs genom lottning och det lag som inte startar matchen i den första halvleken startar istället den andra halvleken.

Kan en spelare varnas under en avspark i fotboll?

Om en spelare fördröjer avsparken för många gånger eller för länge kan han eller hon få ett gult kort och en tillsägelse av domaren.

Kan en spelare göra mål direkt från en avspark?

Även om de kan göra mål mot motståndarlaget direkt från avsparken, får spelaren som tar den inte röra bollen igen förrän en spelare från något av lagen har rört den.