Regler För Inkast i Fotboll

Det viktigaste att ta med sig:

 • Reglerna för inkast i fotboll är en viktig aspekt av spelet: Att förstå kraven för en giltig inkast kan hjälpa spelare att undvika att begå foul och förlora bollinnehavet.
 • Det finns flera krav för ett giltigt inkast: Dessa inkluderar att stå vänd mot spelplanen, ha en del av varje fot på sidlinjen eller på marken utanför sidlinjen, och kasta bollen med båda händerna bakifrån och över huvudet.
 • Andra regler och överväganden inkluderar att hålla motståndarspelare minst 2 yards (2 m) från inkastet, inte röra bollen igen förrän den har rört en annan spelare, och se till att bollen inte rör marken innan den kommer in på spelplanen.

Översikt över regler för inkast i fotboll

Fotboll har många regler som styr spelet; inkast är en av dem. Under ett inkast kastas bollen från sidlinjen tillbaka in på spelplanen. En spelare måste ha båda fötterna på marken, kasta med båda händerna bakom huvudet och släppa bollen över huvudet, med båda fötterna på eller utanför sidlinjen. Dessutom måste kastaren släppa bollen inom en 6-sekunders tidsram. Dessutom måste en motspelare hålla sig minst två meter eller sex och en halv fot från inkastaren. Om bollen kastas in på ett felaktigt sätt tilldelas inkastet till motståndarlaget. Det är viktigt att följa dessa regler för att undvika att ge bort en frispark eller ett inkast.

Som ett förslag bör spelare hålla ett vakande öga på motståndarens rörelser för att hitta en omarkerad lagkamrat för ett lyckat inkast. Genom att göra det kan du förbättra dina chanser att behålla bollinnehavet och starta ett framgångsrikt anfall. Det verkar som om fotbollsspelare behöver fräscha upp sina frisbeekunskaper för inkast.

Krav för en giltig inkast

Som fotbollsspelare är det viktigt att känna till de regler och bestämmelser som styr spelet. En av de mest avgörande aspekterna av spelet är inkastet, som kan påverka resultatet av en match avsevärt. Att förstå kraven för ett giltigt inkast är avgörande eftersom det säkerställer att spelet är rättvist för båda lagen.

Det finns sex viktiga regler som spelarna måste följa när de tar ett inkast. Dessa regler sträcker sig från spelarens position till den punkt där bollen måste kastas. Låt oss ta en närmare titt på dessa regler för att säkerställa att vi är väl rustade för att ta korrekta och giltiga inkast under matcher.

Ett inkast beviljas när hela bollen passerar över sidlinjen.

När hela bollen passerar över sidlinjen döms inkast och motståndarna till den spelare som sist rörde bollen tar kontroll över spelet. Spelaren måste vara placerad bakom och över huvudet där bollen gick i linje med vissa protokoll för att utföra ett legitimt inkast.

Följande tabell ger en översikt över tillåtna metoder, positionering och tillhörande riktlinjer för att utföra ett inkast när ”ett inkast tilldelas när hela bollen passerar över sidlinjen.

PositioneringRiktlinjer
Spelaren som tar inkastet måste titta mot spelfältet under utförandet av inkastet.
FotplaceringMåste ha minst en fot på eller utanför sidlinjen med bibehållen balans
BollöverlämningKasta bollen med båda händerna för att förhindra orättvisa
Utförandeposition: Bollen måste kastas bakom och över huvudet på den spelare som tar kontroll.
Returnerande beröringSpelaren får inte interagera med den återinförda bollen förrän en annan spelare har berört den.
Motståndarnas avstånd: Motståndarna får inte hindra eller ingripa under hela spelet.
Undvik markkontakt tills du kommer in på planen
Målvakten får inte interagera med bollen direkt efter retur

Fotboll kräver att spelare håller sig två meter från varje centimeter som de markerar som ett resultat av ett inkast. En betoning är att stor försiktighet bör tillämpas vid bedömning av beslut om markberöring eftersom kasttekniken kan ändras under flygningen beroende på hur kroppar manövrerar runt den.

Man måste noggrant säkerställa sina positioner och följa procedurerna när man utför ett inkast korrekt. Spelare kan utnyttja denna regel för att vända försvar till anfall genom att införliva smarta rörelser som utförs när en annan enhet har ingripit innan de siktar på målsparkar.

Varför inte bara ge det andra laget en frispark och bespara alla besväret?

Motståndarna till den spelare som sist rörde bollen får inkastet.

När bollen går ut över sidlinjen döms inkast. Det lag som inte sist rörde bollen innan den gick ur spel måste ge upp bollinnehavet i form av ett inkast till sina motståndare. I detta scenario är motståndarna till den sista spelaren som kom i kontakt med bollen ansvariga för att initiera inkastet genom att kasta bollen tillbaka in på spelplanen.

För att utföra ett giltigt inkast finns det olika krav som måste uppfyllas. Till exempel måste den spelare som tar inkastet vara vänd mot planen och ha båda fötterna antingen på eller utanför sidlinjen. De måste också använda båda händerna för att släppa och driva bollen från bakom huvudet medan de står exakt där den gick ut.

Dessutom måste spelare från båda lagen hålla ett avstånd på två yards från den plats där inkastet sker tills det är klart. Det är viktigt att notera att efter att ha kastat in bollen i spel får en inkastare lagligt sett inte ta ytterligare kontakt med den förrän en annan spelare rör vid den först. Detta innebär att de missar en möjlighet att delta i en aktion direkt efter att spelet påbörjats.

En målvakt som håller bollen i sina händer kan inte ta emot inkastade bollar direkt utan att bestraffas för att ha begått ett brott (handboll) enligt fotbollsreglerna. Genom att använda korrekta och exakta bedömningskriterier och följa dessa regler strikt under matcherna klargörs situationer i alla typer av tävlingar.

Enligt ”Regler för inkast i fotboll”. Att kasta bollen baklänges med ansiktet mot publiken är bara för enkelt, eller hur?

Spelaren som tar inkastet måste stå vänd mot spelfältet.

Under ett inkast måste en spelare stå vänd mot spelplanen. Detta innebär att de ska ha sin kropp orienterad mot planen och inte mot sidlinjen. Anledningen till att denna regel finns är att förhindra att spelaren får en orättvis fördel genom att kasta bollen i en riktning som skiljer sig från den de är vända mot. Genom att stå i denna position säkerställer man att bollen kommer att kastas parallellt med sidlinjen och inte mot ett område där det kan finnas färre motspelare.

Det är viktigt att notera att förutom att vara vänd mot planen måste spelaren också ha en del av varje fot på eller utanför sidlinjen, kasta med båda händerna, bakifrån och över huvudet samt från den punkt där bollen lämnade spelplanen. Dessutom måste alla motståndarspelare stå minst 2 yards bort medan inkastet utförs. Spelaren som tar inkastet får inte röra bollen igen förrän den har rört en annan spelare och bollen får inte röra marken innan den går in i spel.

För att säkerställa ett lyckat inkast kan spelarna överväga att öva sina färdigheter i att kasta exakt och med kraft. Dessutom kan medvetenhet om ens omgivning på planen hjälpa till att avgöra potentiella mål för inkast och öka chanserna att behålla bollen efter ett lyckat inkast.

Om du kan hålla fötterna på marken utanför sidlinjen, grattis, du har redan bemästrat den svåraste delen av inkastet.

Spelaren som tar inkastet måste ha en del av varje fot på sidlinjen eller på marken utanför sidlinjen.

För att lagligt utföra ett inkast måste spelaren som tar inkastet placera en del av varje fot innanför eller utanför sidlinjen. Här är en 5-stegsguide för att positionera dig korrekt för ett lagligt inkast:

 1. Närma dig den sidlinje där bollen gick ur spel.
 2. Stå så att en del av varje fot vidrör eller är något utanför sidlinjen.
 3. Placera din kropp i linje med det område där du vill kasta bollen.
 4. Håll fötterna stilla medan du kastar och se till att de håller sig innanför eller utanför sidolinjens gränser.
 5. När du har kastat bollen ska du placera båda fötterna stadigt på marken innan du gör några ytterligare rörelser.

Det är värt att notera att alla spelare i motståndarlaget måste stå minst 2 meter från den plats där inkastet kommer att äga rum. Dessutom, när bollen har kastats, får ingen spelare röra bollen förrän den har kontaktat en annan individ i något av lagen för att inte förneka att den kommer i spel. Slutligen får målvakter inte hantera en direkt boll från ett inkast med sina händer eller armar.

Proffstips: För att få en fördel gentemot motståndarna under ett inkast, försök att fejka i en riktning innan du kastar i en annan riktning helt och hållet för att undvika förutsägbara spel.

Det verkar som om dessa solo-handbollskunskaper inte kommer till nytta vid inkast.

Spelaren måste kasta bollen med båda händerna.

För att lyckas med ett inkast i fotboll krävs att spelaren som kastar bollen använder båda händerna.

 1. Innan du påbörjar inkastet ska du placera dig så att du är vänd mot spelplanen.
 2. Se till att en del av varje fot är på antingen sidlinjen eller på marken bortom den.
 3. Ta tag i bollen med båda händerna och rör dig sedan bakom och över huvudet när du kastar den i spel.
 4. Bollen ska landa inom begränsningarna och aldrig vidröra marken innan den kommer in i spel igen.
 5. Spelaren får inte hantera en annan tillhörande passning förrän en lagkamrat har rört den först.

En målvakt som ska stoppa en boll som samlas upp direkt från en inkommande passning får endast använda sin kropp men inte sin arm/hand.

Det är värt att notera att en fotbollsentusiast som inte har kunskap om hur ett korrekt inkast fungerar kanske missar att diskutera spelspecifika detaljer – som att samla på sig säckar och pounces.

Det verkar som om mina drömmar om att göra ett inkast med en kullerbytta är krossade. Tack, fotbollsregler.

Spelaren måste kasta bollen bakifrån och över huvudet.

För att utföra ett giltigt inkast måste spelaren kasta bollen bakom huvudet och släppa den över huvudet samtidigt som båda fötterna är på marken eller vidrör sidlinjen. Här är en enkel 3-stegsguide för att få det rätt:

 1. Stå längs med sidlinjen med båda fötterna placerade utanför eller på linjen.
 2. Håll bollen med båda händerna bakom huvudet och bort från kroppen.
 3. Släpp bollen över huvudet in i spelplanen och se till att bollen är i luften före första kontakten.

Kom ihåg dessa viktiga tilläggsregler – alla motståndare måste vara två meter bort från där du kastar, rör inte bollen igen förrän en annan spelare gör det och se till att bollen kommer i direkt kontakt med en annan spelare innan den träffar marken. *Om en målvakt tar emot en direkt inkastad boll från en lagkamrat får han eller hon inte använda armarna eller händerna för att kontrollera bollen igen.

Visste du att enligt tidigare regler som fastställdes av FIFA 1882 fick endast en hand användas vid inkast? År 1912 kom ytterligare en uppdatering som tillät alla former av inkast så länge det inte fanns någon uppenbar fara för spelarna.

Det verkar som om bollen inte är det enda som behöver komma tillbaka till sin ursprungliga plats.

Spelaren måste kasta bollen från den punkt där den lämnade spelfältet.

För att utföra ett giltigt inkast måste bollen kastas från den punkt där den lämnade spelfältet. Detta är viktigt eftersom det säkerställer rättvisa och noggrannhet vid återstarten av spelet. Så här gör du för att uppnå detta:

 1. Hämta först bollen som gick utanför spelfältet och lokalisera den exakta punkt där den passerade över sidlinjen.
 2. Se till att båda fötterna är på eller utanför sidlinjen.
 3. Ta tag i bollen med båda händerna bakom huvudet och ta några steg framåt medan du fortfarande är vänd mot spelfältet.
 4. Kasta sedan bollen med en jämn rörelse i en uppåtgående riktning bakom och över huvudet direkt mot en lagkamrat.

Alla spelare i motståndarlaget ska stå minst 2 yards (2 m) bort tills bollen släpps, enligt fotbollsreglerna.

Det är också viktigt att undvika att röra bollen igen tills en annan spelare har fått kontakt med den, vilket innebär att de har fått bollen i sin ägo – vilket förhindrar osportsligt eller diskriminerande beteende.

För att undvika alla former av bestraffning under och efter en match bör målvakter inte hantera ett inkast som passas direkt till dem av lagkamrater eftersom detta bryter mot en av flera fotbollsregler.

För optimal precision när du utför dina inkast och för att bidra till lagets framgång ska du alltid använda rätt teknik!

Kom ihåg att om du tar ett inkast ska du hålla dina fiender närmare, men minst 2 meter bort.

Ytterligare regler och överväganden

När vi utforskar reglerna för inkast i fotboll är det viktigt att ta hänsyn till de ytterligare regler som gäller för detta spännande spel. Det handlar inte bara om att kasta tillbaka bollen på spelplanen – det finns ett antal andra regler och överväganden som måste tas med i beräkningen.

Visste du till exempel att alla spelare i motståndarlaget måste vara minst 2 yards bort** från den plats där inkastet ska tas? Eller att spelaren som tar inkastet inte får röra bollen igen förrän den har rört en annan spelare? Följ med mig när vi dyker ner i detaljerna kring de ytterligare regler som måste följas vid ett inkast i fotboll.

Alla spelare i motståndarlaget måste stå minst 2 meter från den plats där inkastet ska tas.

Motståndarna till den spelare som sist rörde bollen får ett inkast när bollen passerar över sidlinjen. I sådana fall måste alla spelare i det motsatta laget hålla ett avstånd på 2 yards från den plats där inkastet tas. Denna regel hjälper till att förhindra störningar i spelet och säkerställer ett rättvist spel.

För att följa denna regel måste spelarna vara fokuserade och medvetna om sin placering under ett inkast. Underlåtenhet att hålla ett avstånd på 2 meter kan leda till omedelbara bestraffningar, vilket leder till frisparkar eller till och med gula kort för spelare. Därför är det viktigt att spelarna följer denna regel hela tiden för att undvika onödiga överträdelser.

Det är viktigt för tränare och domare att se till att spelarna förstår denna regel grundligt eftersom det är lätt att oavsiktligt försumma den. Med rätt utbildning och påminnelser under matcherna kan lagen framgångsrikt följa denna regel utan att störa spelet och äventyra sportsmannaandan.

Som fotbollsentusiaster bör vi alltid sträva efter att upprätthålla de regler och bestämmelser som finns i spelet. Att inte följa dessa regler kan leda till orättvist spel och oönskade avbrott i matchen. Låt oss därför se till att vi håller oss själva ansvariga genom att följa alla fotbollsregler noggrant – inklusive att se till att alla spelare i motståndarlaget står minst 2 yards (2m) från den plats där inkastet tas.

Kämpa inte om bollen, passa den vidare! Även om du tar inkastet.

Spelaren som tar inkastet får inte röra bollen igen förrän den har rört en annan spelare.

När ett inkast beviljas, får den spelare som tar inkastet inte röra bollen igen förrän den har rört vid en annan spelare. Detta innebär att spelaren inte får kasta bollen till sig själv igen eller ta en touch innan han/hon passar den till en annan lagkamrat. Detta kan leda till att motståndarlaget övertar bollinnehavet. Syftet med denna regel är att främja rättvisa och förhindra att det lag som kastar in bollen får någon fördel. Den uppmuntrar också till snabbt och effektivt spel eftersom bollen måste flyttas till andra spelare istället för att hållas kvar av en spelare under en längre tid.

Det är viktigt att notera att om den spelare som tar inkastet rör bollen innan den har rört en annan spelare, kommer det att resultera i en frispark för motståndarlaget där deras senaste kontakt med bollen skedde utanför spelet. Därför måste spelarna följa denna regel noggrant.

Eftersom alla motståndare måste befinna sig två yards från den plats där ett inkast sker, kan underlåtenhet att följa denna regel också leda till straffsparkar och disciplinära åtgärder mot din sida.

Ett anmärkningsvärt exempel på brott mot denna regel inträffade under en intensiv match mellan Brasilien och Peru när den brasilianska spelaren Carlos Henrique Casemiro hanterade bollen för tidigt efter sitt eget inkast och förlorade sitt lags försök att göra just det målet, vilket ledde till att Brasilien förlorade med 1 måls skillnad i Copa America 2021-semifinalen.

Låt inte bollen träffa marken innan den har kommit in i spelet, om du inte vill ge dina motståndare en paus för te-tid.

Bollen får inte röra marken innan den har kommit in på spelfältet.

Bollen ska förbli i spel utan att röra marken utanför spelfältet.

 1. Steg 1: När ett inkast har beviljats måste den spelare som tar inkastet stå vänd mot spelfältet med båda fötterna på eller utanför sidlinjen.
 2. Steg 2: Spelaren måste sedan kasta bollen med båda händerna bakifrån och över huvudet för att säkerställa att den går in på planen utan att vidröra marken.
 3. Steg 3: Alla spelare från motståndarlagen ska också vara placerade minst två meter från den plats där inkastet sker för att undvika att röra eller störa det.
 4. Steg 4: Det är viktigt att den spelare som tar inkast inte rör bollen igen förrän den har kontaktat en annan spelare för att undvika att ge en orättvis fördel.
 5. Steg 5: Slutligen får målvakter inte använda handen eller armen för att röra en boll efter att ha tagit emot den direkt från ett inkast.

Det är nödvändigt att respektera dessa regler eftersom det säkerställer att båda lagen har lika möjligheter under spelet och minskar onödiga avbrott.

Proffstips: Att kasta in bollen på ett korrekt sätt ökar chanserna att göra mål och hindrar motståndarna från att återta bollen.

Ingen handboll för målvakten, om du inte vill ge det andra laget en fripassning till målet.

En målvakt får inte röra bollen med handen/armen efter att ha tagit emot bollen direkt från ett inkast.

Om målvakten efter ett inkast tar emot bollen direkt med handen/armen, bryter målvakten mot fotbollsreglerna. Här är en snabbguide till hur du följer denna regel.

 1. Se till att kasta bollen inom de markerade gränserna för planen. När bollen passerar över sidlinjen får motståndarlaget ett inkast.
 2. Spelaren som tar inkastet måste använda båda händerna för att göra ett giltigt och lagligt inkast och måste stå bakom och över huvudet.
 3. Efter ett lyckat inkast, vänta tills en annan spelare i ditt lag eller en motståndare rör bollen innan du interagerar med den igen.
 4. En målvakt får inte röra bollen med handen/armen efter att ha tagit emot den direkt från ett inkast.

Det är viktigt att komma ihåg dessa ytterligare regler när du genomför inkast i fotbollsmatcher:

 1. Håll alla motspelare minst 2 yards (2 m) bort från den punkt där du vill ta ditt inkast.
 2. Se till att bollen efter inkastet går inom spelplanen utan att vidröra någon mark utanför spelplanen.
 3. Om du bryter mot dessa regler kan domarna döma frisparkar eller straffar enligt FIFA:s regler.

För att upprätthålla detta strikta regelverk avseende målvaktsberöringar är det viktigt att spelare i båda lagen är medvetna om sådana begränsningar och varnar målvakterna för att bryta mot dem under träningar eller matcher eftersom de kan få allvarliga påföljder. Tränare kan se till att deras lagmedlemmar övar på dessa rörelser före matchdagar så att de är fullt medvetna om hur man hanterar situationer som att ta emot bollar direkt efter kast på ett lagligt och effektivt sätt.

Slutsats: Vikten av att förstå reglerna för inkast i fotboll.

Reglerna för inkast är viktiga för spelare att förstå för att undvika bestraffningar och vinna fördelar. Att känna till den korrekta metoden för att ta ett inkast, spelarens korrekta position och lagkamraternas rörelser kan påverka utgången av matchen. För att lyckas med ett inkast måste bollen kastas med båda händerna bakom och över spelarens huvud direkt in på spelplanen. Om reglerna inte följs kan det leda till en spelvändning eller indirekt frispark för motståndarlaget. Det är viktigt för spelare att förstå och använda dessa regler för att förbättra sitt spel och undvika kostsamma misstag. Att inte förstå inkastreglerna för fotboll kan leda till nederlag och förlorade möjligheter på planen.

Regler för inkast i fotboll:

 • ✅ Ett inkast tilldelas när hela bollen passerar över sidlinjen. (Källa: Team Research)
 • ✅ Motståndarna till den sista spelaren som rör bollen tilldelas inkastet. (Källa: Team Research)
 • ✅ Spelaren som tar inkastet måste stå vänd mot spelplanen. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Spelaren som tar inkastet måste ha en del av varje fot på sidlinjen eller på marken utanför sidlinjen. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Spelaren som tar inkastet måste kasta bollen med båda händerna bakifrån och över huvudet från den punkt där den lämnade spelplanen. (Källa: Team Research)

Vanliga frågor om inkastregler för fotboll

Vad är ett inkast i fotboll?

Ett fotbollsinkast inträffar när hela bollen passerar över sidlinjen på sidan av fotbollsplanen. Det är ett av de vanligaste tillfällena och utgångspunkterna för att inleda en attack mot det andra lagets mål.

Vilka är riktlinjerna för ett lagligt inkast i fotboll?

Reglerna för inkast i fotboll inkluderar, men är inte begränsade till, att stå vänd mot spelplanen, ha en del av varje fot på sidlinjen eller på marken utanför sidlinjen, kasta bollen med båda händerna, kasta bollen bakifrån och över huvudet, kasta bollen från den punkt där den lämnade spelplanen, och alla spelare i motståndarlaget måste stå minst 2 yards (2 m) från där inkastet ska tas.

Vilka är de vanligaste överträdelserna vid ett inkast i fotboll?

Några av de vanligaste överträdelserna vid ett fotbollsinkast är att kliva in på fotbollsplanen när spelaren kastar bollen, använda endast en hand för att kasta bollen, kasta bollen från bröstet eller i sidled från höften, inte släppa bollen bakifrån och över huvudet och röra vid bollen igen innan den har rört vid en annan spelare.

Vilka är konsekvenserna av ett felaktigt inkast?

Om en spelare begår ett regelvidrigt inkast kommer domaren att döma inkast för motståndarlaget eller ändra beslutet om det var laget med bollinnehav som begick överträdelsen. Ett felaktigt inkast kan leda till en indirekt frispark för motståndarlaget om förseelsen är allvarlig eller ihållande.

Vad är tidsgränsen för att ta ett inkast i fotboll?

Det finns ingen officiell tidsgräns för inkast i fotboll, men spelarna förväntas ta inkastet snabbt för att undvika tidsspillan och hålla spelet i rörelse. Domaren kan ingripa eller varna en spelare för att fördröja återstarten av spelet om de anser att spelaren tar för lång tid på sig.

Vad är några coachningstips för effektiva inkast i fotboll?

Några tränartips för effektiva inkast i fotboll inkluderar att träna rätt teknik, förbättra rörlighet och positionering, utnyttja variationer och strategier i inkastspel och uppmuntra spelarna att kommunicera och samordna effektivt.