Passningsövningar För Fotboll: Exempel, Information Och Mer För Barn

Viktiga lärdomar:

 • Passningsövningar i fotboll är avgörande för att spelarna ska kunna förbättra sina färdigheter och förbättra sina prestationer på planen. Övningarna hjälper spelarna att utveckla lagarbete, kommunikation och koordination med sina lagkamrater.
 • De grundläggande principerna för passningsövningar i fotboll inkluderar noggrannhet, passningens vikt och timing. För att uppnå dessa principer måste spelarna fokusera på sin kroppsform, fotposition och syn.
 • Det finns olika passningsövningar som fokuserar på olika aspekter av passningsspelet, t.ex. 1-In 1-Out-övningen, som förbättrar noggrannhet och kommunikation, Diamond Passing-övningen, som fokuserar på passningens vikt och timing, och Possession-övningen, som hjälper spelarna att behålla bollen genom att förbättra passningens noggrannhet och snabbhet.

Introduktion

Passningsövningar för fotboll: Förbättra ditt lags förmåga att skapa spel.

Passningsövningar är avgörande i fotboll för att finslipa spelarnas passningsförmåga och förbättra lagets övergripande prestation. Dessa övningar fokuserar på spelarnas noggrannhet, snabbhet och syn när de passar bollen. Konsekvent övning av dessa övningar kan bygga stark kommunikation, samordning och kemi bland lagmedlemmarna, vilket resulterar i effektiva spelförmågor.

Under passningsövningarna lär sig spelarna olika tekniker som one-touch-passning, förstapassning och chip-passning. Dessa tekniker lär spelarna att snabbt analysera spelsituationen, observera sina lagkamraters positioner och fatta sekundsnabba beslut för att passa bollen exakt. Som ett resultat blir spelarna mer mångsidiga och kan anpassa sig till olika spelscenarier, vilket ger deras lag ett övertag över motståndarna.

Tränare och spelare har tränat passningsövningar i årtionden för att förbättra sitt spel. Övningarna har utvecklats över tid, och nya tekniker och strategier dyker ständigt upp för att skapa en bättre lagdynamik. Att integrera passningsövningar i fotbollsträningen är nödvändigt eftersom det vässar spelarnas förmågor och hjälper dem att bygga en stark laganda, vilket i slutändan leder till framgång på planen.

Betydelsen av passningsövningar för fotboll

Passningsövningar för fotboll: En viktig komponent i varje fotbollsspelares färdighetsset.

Effektiva passningsövningar förbättrar en spelares bollkontroll, förbättrar lagkoordinationen och utvecklar kritiska färdigheter som krävs för framgång i fotbollsspelet. För att nå dina mål är det viktigt att prioritera vikten av passningsövningar och investera tid i din fotbollsträning.

Här är 5 anledningar till varför passningsövningar är en viktig del av varje fotbollsspelares färdigheter:

 • Passningsövningar hjälper till att optimera spelarens prestation genom att finslipa deras bollkontroll och precision.
 • Utveckla koordinationen mellan lagkamrater, deras förmåga att kommunicera och förstå varandras spelstil är avgörande för framgång på planen
 • Passningsövningar ger en plattform för att experimentera med en rad olika passningar, som kan anpassas och finjusteras efter spelarens spelstil.
 • Förbättrade passningsfärdigheter optimerar inte bara spelarens egen prestation**, utan stärker och stabiliserar också lagets spel eftersom felpassningar ofta kan leda till kostsamma misstag på planen
 • Passningsövningar främjar en spelares självförtroende, kreativitet och förmåga att ta över bollen och fatta kritiska beslut under press.

Det är viktigt att notera att passningsövningar kan hjälpa spelare att verkligen sticka ut, särskilt om de har finslipat sin expertis inom de specifika områden som deras lag behöver mest. Fotbollsspelare måste prioritera och konsekvent arbeta med sina passningsövningar för att ligga steget före konkurrenterna.

Som fotbollsspelare vill du inte missa de enorma fördelarna som att öva passningsövningar kan erbjuda. Oavsett om du är nybörjare eller proffs bör du prioritera passningsövningar i din fotbollsträning för att förfina dina färdigheter och ligga steget före konkurrenterna.

Grundläggande principer för passningsövningar i fotboll

Passningsövningar är grundläggande i fotboll för både nybörjare och proffs. Det finns flera grundläggande principer att följa när det gäller passningsövningar som jag har lärt mig av erfarenhet och vägledning från tränare genom åren. Det är dessa principer som har format min passningsförmåga och hjälpt mig att utvecklas till en bättre fotbollsspelare.

I den här delen av artikeln kommer jag att dela med mig av några användbara insikter om hur du kan förbättra din passningsförmåga genom att täcka de tre nyckelelementen:

 1. Noggrannhet
 2. Passningens vikt
 3. Timning

Låt oss dyka ner i de viktigaste delarna av fotbollspassningar och hur lämpliga övningar kan förbättra vart och ett av dessa områden.

Noggrannhet

Passningsövningar för fotboll: Precision och exakthet.

För att uppnå precision i fotboll är noggrannhet en viktig faktor att ta hänsyn till. Passningsövningar är effektiva för att förbättra noggrannheten. Spelarna måste identifiera lämpliga ytor och initiera passningar till sina lagkamrater med hög noggrannhet.

Förutom noggrannhet bör spelarna också fokusera på vikten i den passning de gör. Vikten får inte vara för lätt så att en motståndare kan fånga upp den, och inte heller för tung så att den går ur spel eller blir svår för den mottagande lagkamraten att kontrollera. Timing är också avgörande eftersom det säkerställer att lagkamraterna tar emot bollen perfekt.

För att ytterligare förbättra precisionen är konstant övning avgörande. Detta stärker musklernas minne av lyckade passningar och hjälper spelarna att göra omedelbara korrigeringar när det behövs.

Ett exempel på ett lag som förbättrade sina skott genom att öka precisionen med hjälp av passningsövningar är Arsenal FC under Arsene Wengers mandatperiod. De spelade ”The Wengerball” genom ett possessionspel som genererades av rigorösa övningar med fokus på precision, vägning av passningar och timing som gjorde dem till en dominerande kraft i engelsk fotbollshistoria.

Se till att din passning väger precis rätt – inte för tung som en sten och inte för lätt som en fjäder – om du inte vill att dina motståndare ska fånga den och att du ska få en chans.

Passningens vikt

Passningens precision är inte den enda viktiga aspekten att ta hänsyn till under fotbollsövningar. En annan kritisk faktor är passningens vikt. Vikten på en passning avser hur mycket kraft som används när bollen levereras till en lagkamrat. En väl avvägd passning kan vara skillnaden mellan en offensiv möjlighet eller att förlora bollinnehavet.

En passning med bra vikt ger mottagaren tid och utrymme att kontrollera bollen snabbt, särskilt i trånga utrymmen. En underviktad passning gör det däremot möjligt för motståndarförsvararna att fånga upp bollen, medan en överviktad tvingar mottagaren att ta extra touch som ger försvararna fler chanser att omorganisera.

För att uppnå en korrekt vikt på dina passningar, ta hänsyn till din lagkamrats löphastighet och position när du levererar dem. Slå i mitten av foten genom bollen med måttlig kraft; detta kommer att ge tillräckligt med kraft utan att förlora kontrollen.

Att förstå situationer där olika typer av passningar bör öka eller minska sin vikt kan dessutom vara till stor hjälp för att utveckla kommunikationen mellan lagkamrater, ligavinnande ögonblick och skapa obehindrade framspelningar genom försvaret.

Vid passningsövningar i fotboll måste tränarna betona varför olika viktnivåer är nödvändiga för varje övnings olika moment.

Timing är allt i fotbollspassningsövningar, såvida du inte spelar med en trasig klocka och ett trögt lag.

Timing

Timing-aspekten är avgörande i fotbollspassningsövningar eftersom den säkerställer att passningarna når sina avsedda mål samtidigt som den eliminerar möjligheterna att bli avbruten. En vältajmad passning kan ge anfallaren fler möjligheter att göra mål. Det hjälper också till att skapa mer utrymme under övergångsmomenten och minskar motståndarlagets chanser att kontra.

Timing kan uppnås genom att använda visuella och auditiva signaler, där spelarna studerar och kommunicerar med varandra för att förutse när och var bollen kommer att spelas härnäst. Det handlar också om att bedöma medspelares och motståndares rörelsemönster, identifiera ytor där passningar kan utföras och justera kroppspositionen för att möjliggöra exakta leveranser.

Unika detaljer om Timing handlar om att spela snabb en-två touch-fotboll, tillhandahålla progressiva övningar med olika svårighetsgrader, upprätthålla koncentrationsnivåerna under hela träningspasset, anpassa spelstilen efter matchsituationen och använda spelintelligensfärdigheter som att läsa löpningar från bollen.

Historiskt sett har tränare använt analogier från musikgenrer som rock eller klassisk musik eller fysiska aktiviteter som beachvolleyboll. Tränarna skulle använda dessa exempel för att hjälpa spelarna att förstå timingbegreppen i fotboll genom att skapa rytmprinciper som överensstämmer med fotbollsrörelsernas krav.

Passningsövningar som är så bra att du kommer att passa bollen som David Beckham på nolltid.

13 passningsövningar för fotboll

Passningsövningar är en viktig del av alla träningsrutiner för en fotbollsspelare, oavsett skicklighetsnivå. Som en hängiven fotbollsspelare letar jag alltid efter sätt att förbättra mina passningsfärdigheter. De 13 passningsövningar som vi har på lager erbjuder effektiva tekniker för spelare att förbättra specifika aspekter av sitt spel. Från den taktiska 4-mot-3-attacken till den precisionsfokuserade Diamond Passing – dessa övningar är utformade för att förbättra den totala fotbollsupplevelsen. Så låt oss djupdyka i varje övning och förbättra våra färdigheter.

1-in 1-ut

För att förbättra fotbollsspelarnas passningsskicklighet använder tränare ofta fotbollsövningar som är repetitiva övningar som hjälper spelarna att öva på olika tekniker, t.ex. 1-In 1-Out. Denna övning innebär att en spelare trycker bollen till en lagkamrat och sedan rör sig för att ta emot bollen tillbaka från en annan lagkamrat i en kontinuerlig rörelse. Syftet med övningen är att förbättra spelarnas bollkontroll, rörelse och snabbhet under spelet.

Här är en 6-stegsguide för hur du utför 1-In 1-Out passningsövningar i fotboll:

 1. Börja med att gruppera tre eller fyra spelare tillsammans och ställ dem i en triangelformation
 2. Den första spelaren passar bollen till sin vänstra eller högra sida med precision, tyngd i passningen och rätt tajming.
 3. Den andra spelaren tar emot bollen och skickar omedelbart tillbaka den till samma spelare (den första).
 4. Den första passaren bör följa upp genom att springa mot mottagaren när han/hon släpper passningen (för att öka deras kontroll över rörelserna).
 5. Detta mönster fortsätter i en medurs rörelse där varje spelare turas om att vara både passare och mottagare tills alla har gått igenom flera gånger.
 6. Tränaren kan göra övningen mer utmanande genom att lägga till ytterligare regler som att öka eller minska tidsintervallet mellan passningarna.

Även om det finns många varianter av passningsövningar som Zig-Zag Passing, Diamond Passing och andra, kan konsekvent tillämpning av grundläggande principer som noggrannhet, timing och vikt på passningarna bidra avsevärt till att förbättra passningsskickligheten under matcher.

Den vanliga fotbollsövningen som kallas ”Wall Passes” möjliggör ökad kommunikation mellan lagkamrater, vilket resulterar i snabbare spel. Dessutom bygger denna övning på koordinerat lagarbete som hjälper spelarna att förstå sina positioner bättre inom laguppställningen.

Enligt den kända brittiska fotbollstränaren Sir Alex Fergusons självbiografi som publicerades 2013 (The Manager), hjälpte organiserad possessionbaserad fotboll hans Manchester United-trupp att vinna många titlar. Den här typen av passningsövningar revolutionerade lagens sätt att spela fram till idag.

Tackla som en tjur och gör mål som en matador med denna passningsövning för fotboll 4 mot 3.

4 mot 3 attack

En fotbollspassningsövning som betonar anfall i en 4-mot-3-formation gör att laget kan lära sig att vara både aggressivt och precist.

 • Spelarna delas in i två lag: det anfallande laget med fyra spelare och det försvarande laget med tre spelare.
 • Målet med övningen är att anfallarna ska passa bollen effektivt, skapa tillräckligt med utrymme och möjlighet att skjuta mot mål medan försvararna försöker vinna bollinnehavet.
 • Övningen främjar passningsnoggrannhet, spelmedvetenhet, rörelse utan boll samt beslutsfattande under press.
 • En annan viktig egenskap är att den inte bara tränar spelare för anfall utan även för försvar eftersom de 3 försvarsspelarna får mer att göra, vilket i slutändan gör dem bättre på sina färdigheter också.

Unika detaljer som ännu inte nämnts inkluderar dess anpassningsförmåga till spelarnas skicklighetsnivåer, vilket gör den idealisk för både juniortrupper och vuxenlag. Spelarna kan också använda denna övning som ett taktiskt pass där de övar på att forma olika anpassningar av 4 mot 3, beroende på spelscenarier.

Proffstips: Uppmuntra anfallarna att ha minst tre touch innan de passar, samtidigt som man undviker självbelåtenhet eller förhastade beslut när skottlägen uppstår.

Gör dig redo att glänsa som en diamant med dessa passningsövningar.

Diamantpassning

En passningsövning för fotboll som tränare ofta använder är ett spel som kallas Diamond Passing. I Diamond Passing är övningen uppbyggd som en diamantform med spelare i varje hörn av diamanten. Syftet med denna övning är att arbeta med bollkontroll, rörelse från bollen och timing av passningar.

Den första spelaren i ett hörn passar till den andra spelaren som sedan flyttar bollen till en annan spelare på en annan punkt på diamanten. Den tredje spelaren flyttar sedan bollen tillbaka till den första spelaren eller passar den vidare till en annan lagkamrat. Spelarna måste kontinuerligt flytta sig från sin ursprungliga plats samtidigt som de behåller kontrollen över bollen och gör korrekta passningar till lagkamraterna.

Denna övning är särskilt användbar för att skärpa beslutsfattandet i trånga utrymmen, förbättra reaktionstiden, utveckla snabba vändningar och pivoter samt finjustera kommunikationen mellan lagkamrater. Den kan också justeras genom att lägga till försvarare eller öka hastigheten för ett mer utmanande träningspass.

Diamond Passing har använts som träningsmetod av många populära fotbollslag runt om i världen som Barcelona, Arsenal, Bayern München och flera andra.

Gör dig redo att vrida och vända dig som i Twister med fotbollsövningen Zig-Zag Passing.

Sicksack-passning

I fotboll innebär sicksackpassning att bollen flyttas fram och tillbaka i en rörelse som involverar flera spelare i ditt lag. Denna teknik används för att snabbt flytta bollen längs planen, göra det svårt för motståndarna att försvara sig och skapa målchanser.

Fyra steg för att utföra ”Zig-Zag Passing”:

 1. Börja med att fördela bollen till ena sidan av planen.
 2. Låt en spelare avancera med bollen diagonalt bakåt över mitten av planen.
 3. Nästa spelare tar emot bollen och avancerar diagonalt framåt.
 4. Upprepa denna process tills du har nått din önskade position på planen eller gjort det mål du har satt upp.

För att lyckas bättre med denna övning bör spelarna fokusera på att hålla ett lämpligt avstånd mellan sig, använda korrekta passningar och ett bra tempo när de förflyttar sig från en sida av planen till en annan.

En unik detalj med den här tekniken är dessutom att den kräver att spelarna fattar snabba beslut. De måste förutse lagkamraternas rörelser samtidigt som de hela tiden håller utkik efter offensiva försvarsspel.

*Zick-zack-passningar går tillbaka till forntida civilisationer långt innan fotbollen officiellt uppfanns. Artefakter som hittats i gamla politiska centra i Mesoamerika tyder på att de spelade sin variant av fotboll som kallades tlachtli, där man passade en gummiboll med liknande teknik som ”sicksack” via stenplaner.

Vem behöver vänner när man bara kan passa från väggen?

Passningar mot väggen

Väggpassningar är viktiga i passningsövningar i fotboll, där spelarna passar bollen till en lagkamrat som studsar tillbaka den. Denna övning hjälper till att utveckla precision och medvetenhet under spelet. Här är sex viktiga punkter om väggpassningar:

 • En spelare som står med ryggen mot väggen tar emot passningen.
 • Den andra spelaren sparkar bollen mot väggen innan han springer för att ta emot den igen.
 • Passaren har en begränsad tid på sig att sparka och flytta sig till en bättre position för att ta emot den returnerade bollen från sin lagkamrat.
 • Mottagarens mål är att kontrollera och omdirigera bollen mot sin partners fötter efter att den studsat från väggen.
 • Denna övning hjälper lagen att skapa flyt, snabbt beslutsfattande och förståelse för hur man utnyttjar vinklar i anfall eller försvar.
 • Spelarna måste kommunicera effektivt under hela övningen, antingen med rösten eller med handgester.

Dessutom kan variationer läggas till för att öka värdet av denna övning. Till exempel kan tränaren öka eller minska antalet spelare i ett lag eller lägga till hinder som de måste undvika när de utför övningen.

För många år sedan härstammade väggpassningar från Latinamerikas gatufotbollskultur när barn använde tegelväggar längs vägarna som provisoriska mål. Tillkomsten av fotbollar gjorde det möjligt för dessa tekniker att utvecklas till moderna fotbollsövningar som Wall Passes.

Med dessa långa passningar kan du äntligen använda dina friidrottskunskaper på fotbollsplanen.

Långa passningar in i rymden

Passningsövningar för fotboll är avgörande för att träna spelare i effektiva passningsstrategier. En av dessa övningar är inriktad på att skicka ”långa passningar in i öppna ytor.” Denna teknik syftar till att hjälpa spelare att utnyttja fria ytor genom att skicka långdistansbollar mot dem på ett strategiskt sätt.

Denna övning kräver precision, där spelaren siktar på att skicka bollen mot öppna ytor snarare än mot en lagkamrat. Långa passningar in i yta kräver också att spelaren har en hög nivå av precision och kraft, vilket gör det till en avancerad teknik som kräver mycket övning.

Det är också viktigt att notera att tajming är avgörande när man använder den här övningen. Spelaren måste vara medveten om sina lagkamraters positioner och löpningar för att säkerställa att de inte missar en målchans. Genom att införliva denna övning regelbundet i sina träningsprogram kommer spelarna att förbättra sina färdigheter i att använda långa passningar produktivt.

Långa passningar in i banan har sin historia tillbaka till det berömda brasilianska laget som nådde framgång genom att förlita sig starkt på sin effektiva strategi för långdistanspassningar. Denna teknik används fortfarande av många professionella lag idag som en del av deras matchvinnande strategier, vilket understryker dess användbarhet för alla fotbollslag som vill bygga ett dynamiskt spel.

Passa och flytta, precis som jag efter en kopp kaffe – Give-and-Go-övningen.

Ge-och-gå-övning

Den här övningen kallas ”Give-and-Go Drill.” Det är en av de mest effektiva passningsövningarna som involverar lagarbete och koordination mellan två spelare.

Här är en 6-stegsguide för att utföra denna övning:

 1. Två spelare ställer upp sig ca 15-20 meter från varandra, med en spelare som har bollen.
 2. Spelaren med bollen ska passa den till sin lagkamrat och sedan springa mot dem och skapa utrymme.
 3. Den andra spelaren ska kontrollera bollen och snabbt göra en returpassning mot sin lagkamrat som sprang framåt.
 4. Den första spelaren ska fortsätta att springa framåt och ta emot bollen i steget från sin lagkamrats returpassning.
 5. Efter att ha tagit emot den andra passningen ska de vända sig mot ett tomt mål och skjuta ett skott på mål.
 6. Upprepa denna sekvens från motsatta håll i flera minuter och byt hela tiden roller.

En viktig sak att tänka på när du utför denna övning är att båda spelarna måste kommunicera med varandra effektivt för att tajma sina passningar exakt.

En unik aspekt av denna övning är att den uppmuntrar spelarna att inte bara röra sig i öppna ytor utan också förbättrar den övergripande samordningen mellan lagkamrater samtidigt som de utvecklar snabba beslutsfattande färdigheter.

Forskning från ScienceDirect.com tyder på att om man införlivar sådana passningsövningar i regelbundna fotbollsträningspass kan man avsevärt förbättra spelarnas totala passningsnoggrannhet.

Jämna ut spelplanen med Två vs. En Drill – såvida du inte spelar mot Messi, då är det bara att ge upp nu.

Drill två mot en

Den här övningen kallas Dual Action Drill och fokuserar på att två spelare attackerar en på ett trångt utrymme. Det här är en utmärkt övning för att utveckla en spelares förmåga att flytta bollen från försvarare i trånga utrymmen och skapa skottlägen.

 • Två spelare börjar med bollen i ena änden medan en försvarare står i den andra.
 • De två spelarna måste samarbeta för att dribbla förbi försvararen och göra mål.
 • Försvararen kan inte gå över till anfallarens planhalva förrän det offensiva laget gör ett drag.
 • Övningen kräver snabbt tänkande och koordination mellan de två anfallarna, samt fotarbete och kreativitet för att ta sig förbi försvararen.
 • Spelarna kan öva på att använda båda fötterna och öva på olika dribblingar för att förbättra sin rörlighet och förmåga att ändra riktning när de är under press.

I den här övningen kan tränarna uppmuntra försvararna att använda olika mycket press för att utmana anfallarna eller sätta upp specifika mål för hur många passningar eller skott som krävs innan anfallarna kan försöka göra mål.

Two vs. One Drill uppfanns av den legendariske coachen Rinus Michels i samband med Total Football-filosofin som betonar exakta passningar, avstånd och individuell färdighetsutveckling.

Gör dig redo för en omgång keep-away med Three vs. One Drill – det ultimata testet av passningsprecision och lagarbete.

Drill med tre mot en

Fotbollsövningen som involverar tre spelare mot en spelare är ett populärt träningspass som kallas Trianglar eller 3v1-övningar. Huvudsyftet med denna övning är att utveckla passningsprecision och bollkontroll hos det anfallande laget, medan det försvarande laget måste arbeta på att fånga upp passningar med precision. Lagarbete är avgörande i 3v1-övningen, där varje spelare måste kommunicera effektivt och förstå sin roll och positionering. Nedan finns en tabell som visar exempel på viktiga faktorer att tänka på för en effektiv Tre mot en övning:

Viktiga faktorerBeskrivning
UtrymmeEn pitchyta (grid) bör ställas upp så att spelarna har tillräckligt med utrymme för att utföra snabba passningar och vändningar.
Tre anfallare behåller bollinnehavet genom exakta passningar, rörelse från bollen och genom att hitta öppna ytor för medspelarna.
Försvarsspelare Försvararen försöker fånga upp passningar effektivt genom att förutse kroppspositionering, rörelse från bollen och passningsvinklar.
TidsgränsSätt en tidsgräns för varje övningsrepetition med fokus på snabba rörelser.

För en effektiv 3v1-träning, se till att använda kvalitetsbollar som är utformade för optimal responshantering. Proffstips: Implementera utmanande progressioner i hela ditt träningsprogram, t.ex. att lägga till fler försvarare eller begränsa touch för anfallsspelare under repetitioner av Three vs. One Drill för att förbättra utvecklingen av tekniska färdigheter i en snabbare takt. Missa inte målet med den här skott- och avslutsövningen, om du inte vill hamna på bänken.

Skjut- och avslutsövning

Övningen som fokuserar på att förbättra skott- och avslutsförmågan är viktig i fotbollsträning. Denna övning syftar till att utveckla precision, noggrannhet och kraft i skott med effektivitet för att säkra en seger.

Här är en 3-stegsguide för ”skott- och avslutsövningen”:

 1. Börja med att dela in spelarna i två grupper; försvarare och anfallare, där varje lag har sex spelare.
 2. Spelet börjar med att försvararen spelar bollen till en av anfallarna, som sedan måste skjuta inom en bestämd tid innan försvararna stänger ner honom. Om anfallaren gör mål eller vinner en hörna med sitt skott, återfår de besittningen igen.
 3. Nästa anfallande spelare tar sedan en tur tills alla anfallare har tagit sin chans att göra mål. Efter en runda byter spelarna sida, så att försvarare blir anfallare och vice versa.

Som en del av denna övning kan tränarna ändra vissa aspekter av spelet, t.ex. lägga till en offside-regel. Dessutom kan tränarna variera speltiden eller öka försvarstrycket för att ytterligare utmana sina spelare.

För att öka övningens effektivitet bör tränarna uppmuntra spelarna att kommunicera effektivt under hela spelet samtidigt som de fokuserar på individuella skottekniker.

Missa inte denna viktiga träningsrutin för fotbollsspelare. Använd ”Skott- och avslutsövningen” regelbundet under träningspassen för att öka ditt lags anfallseffektivitet och nå framgång på planen. Om du vill behålla bollinnehavet är den här övningen ett måste – om du inte gillar att se dina motståndare göra mål.

Bollinnehavsövning

En av de viktigaste aspekterna av fotboll är bollinnehav, och som tränare är det viktigt att se till att ditt lag har bra färdigheter inom detta område. En övning som kan hjälpa till att förbättra bollinnehavet är ”Keep-Away Drill”.

 1. Dela in ditt lag i mindre grupper om 3-4 spelare.
 2. Börja med en spelare som börjar passa bollen till andra lagkamrater samtidigt som han försöker hålla den borta från motståndarna.
 3. Fokus bör ligga på exakta passningar och rörelse från bollen för att skapa vinklar för enklare passningar.
 4. Uppmuntra spelarna att fatta snabba beslut och inte hålla i bollen för länge innan de passar.

Att införliva bollinnehavsövningar som ”Keep-Away Drill” kan bidra till att förbättra ett lags bollkontroll, beslutsfattande och noggrannhet. Dessa övningar förbättrar också kommunikationen och lagarbetet mellan lagmedlemmarna.

Ett proffstips för tränare är att använda dessa övningar under träningen regelbundet. Det hjälper till att bygga upp bättre vanor bland spelarna och ingjuta självförtroende när de spelar matcher.

Vem behöver en personlig tränare när man har det obevekliga trycket från en pressövning?

Pressningsövning

Under en fotbollsmatch är pressövningen en viktig träningsövning för försvarsspelare för att sätta press på sina motståndare och återta bollinnehavet. Här är en enkel 3-stegsguide som du kan följa när du tränar denna övning:

 1. Spelarna delas in i två lag; det ena laget spelar med bollen medan det andra laget försöker vinna tillbaka den genom att pressa.
 2. Så snart en spelare från det försvarande laget kommer nära en motståndare som är i besittning av bollen, ska andra ansluta sig till dem för att pressa och försöka vinna tillbaka bollen.
 3. Om de lyckas vinna tillbaka bollen måste de sedan försöka hålla fast vid den och passa runt den.

Det är viktigt att notera att under denna övning bör kommunikationen mellan försvararna vara koordinerad när de rör sig tillsammans mot motståndare som har kontroll över bollen. Denna rörelse säkerställer att inget utrymme lämnas för spelare från motsatta lag. Proffstips: För att optimera denna övning, öva tålamod och undvik panik när du försöker återta bollinnehavet – låt motståndarna göra misstag och attackera sedan när möjligheter dyker upp. Vill du se lite överlappande spel på planen? Prova Overlap Drill och se ditt lag ta sig igenom motståndarförsvaret som en kniv genom smör.

Överlappningsövning

Drillen som är allmänt känd som ”Overlap Drill” i fotboll är utformad för att hjälpa spelare att arbeta med sina passningar, första touch och positioneringsfärdigheter. Genom att använda överlappningar lär sig spelarna att skapa utrymme och göra löpningar som stör motståndarnas försvar.

 1. Sätt upp koner för att markera ett rektangulärt område.
 2. Dela in spelarna i två lag där det ena laget börjar utanför spelytan och det andra laget börjar innanför.
 3. Bollen skickas sedan runt mellan spelarna innanför rutnätet med avsikten att skapa utrymme för en överlappande spelare att springa in i.
 4. Den överlappande spelaren måste tajma sin löpning korrekt för att ta emot en passning från spelaren med bollinnehavet innan han slår inlägget till en väntande anfallare eller mittfältare.

Förutom att hjälpa spelarna att finslipa sina tekniska färdigheter lär den här övningen dem också hur man kommunicerar effektivt och arbetar som ett lag för att bryta ner försvar och skapa målchanser.

En studie av Soccer-Coaches.com visade att om man införlivar Overlap Drill i regelbundna träningspass kan det leda till betydande förbättringar i lagets totala prestation, särskilt när det gäller att anfalla och göra mål.

Slutsats

Analys av fotbollspassningsövningar ger insikter för förbättrad prestation. Fokusera på noggrannhet, dynamiska rörelser och målriktning för framgång. Att införliva dessa tekniker kan leda till förbättrad lagprestanda och större framgång. Genom att träna konsekvent och implementera de givna förslagen kan spelare förbättra sina passningsfärdigheter och i slutändan bidra till sitt lags framgång.

Fem fakta om passningsövningar i fotboll:

 • ✅ Passningsövningar är viktiga för att tränare ska kunna utveckla ett vinnande lag som kan hålla i bollen och spela den strategiskt längs planen. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Spelare måste kunna läsa spelet och utföra rätt passning för att vara framgångsrika i fotboll. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Passningsövningen 1-In 1-Out är lämplig för nästan alla åldersnivåer och fokuserar på passnings-, mottagnings- och vändningsförmåga.** * (Källa: Team Research)
 • ✅ Passningsövningen 4-on-3 Attack utvecklar spelarnas passningar, dribblingar och beslutsfattande i en spelliknande situation mot mål. * (Källa: Team Research)
 • ✅ Variationer av passningsövningar inkluderar passningar med en touch, övning med svag fot och justering av antalet spelare för olika spelscenarier. * (Källa: Team Research)

Vanliga frågor om passningsövningar

Vad är passningsövningar för fotboll?

Soccer Passing Drills är träningsövningar som är utformade för att förbättra ett lags förmåga att läsa spelet och göra korrekta passningar. Dessa övningar kan hjälpa till att utveckla passningsnoggrannhet, bollkontroll, lagpassningar, besittningsförmåga och mycket mer. De är lämpliga för en mängd olika åldersgrupper och färdighetsnivåer.

Vad är målet med Soccer Passing Drills?

Målet med Soccer Passing Drills är att utveckla vinnande lag som kan behålla bollen och föra den strategiskt framåt på planen med tålamod och skicklighet. För att uppnå detta måste alla spelare kunna läsa spelet och veta vilken passning de ska göra, samt utföra passningen korrekt.

Vilka åldersgrupper är lämpliga för fotbollspassningsövningar?

Soccer Passing Drills är lämpliga för en mängd olika åldersgrupper, från små barn till vuxna spelare. Övningarna kan justeras för att passa spelarnas ålder och färdighetsnivå, vilket gör dem lämpliga för alla, från nybörjare till avancerade spelare.

Vad är några exempel på fotbollspassningsövningar?

Exempel på passningsövningar inkluderar passnings- och mottagningsövningar, småsidiga passningsspel, passningsövningar med en touch, passningsövningar under press, kombinationsspelövningar och mycket mer. Dessa övningar fokuserar på att förbättra passningsprecision, bollkontroll, bollinnehav och andra viktiga aspekter av spelet.

Vad är en spelliknande situation i Soccer Passing Drills?

En matchliknande situation i Soccer Passing Drills är en träningsövning som simulerar verkliga matchsituationer för att hjälpa spelarna att utveckla sina färdigheter i ett realistiskt sammanhang. Till exempel kräver en 4-on-3 Attack drill att fyra spelare gör mål på tre försvarare och en målvakt inom ett spelområde, vilket hjälper spelarna att utveckla passning, dribbling och beslutsfattande färdigheter i en spelliknande situation till mål.

Finns det några variationer på fotbollspassningsövningar?

Ja, det finns många varianter av Soccer Passing Drills som kan göra övningarna mer utmanande eller skräddarsydda för specifika behov. Exempel är att använda olika antal spelare, justera storleken på spelytan, öva passningsnoggrannhet med svagare fötter och mycket mer. Dessa variationer kan justeras för att passa spelarnas ålder och färdighetsnivå.